phone
За поръчки0889 33 77 35

4 основни стъпки за създаване на тревни площи


4 основни стъпки за създаване на тревни площи

1. Определяне на вида на почвата за създаване на подходяща тревна повърхност

Взимат се точните размери на площа за да се изчисли количествота на тревната смеска, която ще бъде необходима, като се има впредвид, че 1кг е достатъчен за около 30м2 площ. Най-добрата почва за създаването на тревни насаждения е леката водопропусклива почва. Ако не е такава, а е глинеста и тежка, нейното състояние трябва да се подобри преди да се засее тревна смес или райграс. Един от начините е да се направи дренажна система, а вторият е да се подмени горния 20 см почвен слой с песъчлива почва или със специален  хумус, но все пак втория вариант е тежък и трудно изпълним.

2. Избор на определена тревна смес

Съобразно изискванията на почвата и климатичните условия, за да се избере подходяща тревна смес, трябва да се вземе под внимание и това колко често ще се полива, терена на слънце или сянка се намира и степента на натоварване на терена, а именно отъпкване от хора животни и др. Така може да комбинирате предлаганите смеси за сянка, слънце и спорт. Този етап зависи изцяло от личната ви преценка за терена.

3. Подготовка на почвата за засяване на тревна смес

Ако терена е силно затревен е необходимо третитане с тотален хербицид преди засяване с райграс или тревна смеска. След 15-20 дена се прекопава или разорава, като се почистват растителните остатъци и камъни. Разрохква се на 30см дълбочина, след което е необходима нивелация на терена за да се подсигури правилното отичане на водата, както и за постигането на равномерен тревен чим. Най-горния слой се обработва с гребло за да се получи подходящо легло за семената. Преди същинското засяване е неоходимо внасянето на комбинирани и комплексни торове съдържащи азот, фосфор и калий.

4.Засяване на райграс или тревна смеска

Най-подходящо време за това е пролетно–летния период. Възможна е и сеитба на есен, но почвата тябва да бъде влажна, а не прекомерно напоена, така че внимателно подберете правилните дни с оглед текущата прогноза за обилни валежи, както и състоянието на почвата в момента. Денят, в който се извърщва сейтбата не трябва да бъде ветровит. Семената се засаждат на 0.5-1.0 см, като в крайщата на терена се поставят повече семена за да се очертаят границите на терена. След посяване, терена се валира с валяк за тревни площи и се полива с тънка струйка, за да  се избегне изравянето на семената. Ако е необходимо се третира с инсектицид срещу мравки. Те могат да съсипят насаждението като изнесът  голямо количество от семената.

След като всичко е направено и процеса е успешен, тревата никне най-рано 7 дни, най-късно до 3 седмици.

Продукти които може да харесате

Еднокомпонентен Райграс - Флориян

Еднокомпонентен Райграс - Флориян

5.40лв
за 500 гр
Тревна смес Сахара - Флориян

Тревна смес Сахара - Флориян

6.90лв
за 500 гр
Bar power RPR play and sport - тревна смес за озеленяване и спорт
-7%

Bar power RPR play and sport - тревна смес за озеленяване и спорт

32.00лв 29.90лв
за 1 кг
Water saver Dry and strong - сухоустойчива и здрава тревна смес
-7%

Water saver Dry and strong - сухоустойчива и здрава тревна смес

32.00лв 29.90лв
за 1 кг
Плащане

ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива