phone
За поръчки0889 33 77 35

7 добри практики за перфектни тревни площи


7 добри практики за перфектни тревни площи 64

За да сте сигурни, че тревните площи са в идеално състояние и развитие е необходимо спазването на 7 практики, чрез чието извършване, може да си гарантирате добре растяши и  изглеждащи тревни площи.

1. Косене на тревни площи

Поне веднъж на една седмица, като се отнема не повече от 1/3 от височината. Никога не се коси след поливка, валеж или ако тревата е замръзнала. Когато се коси по-високо от нормалното райграса, дава на тревата повече повърхност с която да улавя и обработва наличното слънце, насърчава по-дълбоките корени, което може да подобри устойчивостта и здравето на тревата, ако се премине границата от 1/3-та се добавя допълнителен стрес на тревата. В началото се коси на около 6 – 7 см. височина, за да се подхрани добре и да събере достатъчно светлина и хранителни елементи за образуване на добри и здрави корени, след което се поддържа ежеседмично на около 3 – 4 см. височина.

2. Валиране на тревните площи

За идеално равен тревен килим е добре  да се валира веднъж месечно след косене, така корените се разпределят равномерно по целия повърхностен почвен пласт и се предотвратява образуването на тревни туфи. Може да се позлва валяк, който е поне 100 кг, за да има ефект процедурата, а почвата е предварително навлажнена и трябва да сте изчакали самата трвева да бъде вече суха.

3. Поливане на тревни площи

След засяването поливките са чести и със слаба струя, след като се развие достатъчно добре тревния килим поливките са по-редки, но по-обилни. Поливането се определя и от вида на засетите тревни смеси и тяхната нужда от вода. По-бавно растящата трева съответно има по-малка нужда от вода, както и треви намиращи се в по-сенчести зони. Намерете баланса на напояване спрямо района и вида на тревната смес, както и фазата на растеж която е достигната в отделните зони, това зависи изцяло от личната ви преценка към момента на поливане. Препоръките за поливане са около 5 до 15 литра на кв.м, вземайки под внимание факторите описани по-горе.

4. Плевели в райграса

Плевелите отнемат от влагата и хранителните вещества на тревата, заради което те трябва да бъдат премахвани своевремено. Освен физическото им премахване на ръка има хербициди подходящи за някои видове плевели, при приложениет им площа се третира с хербицида веднъж в годината, най-добре през пролетния сезон. След поникнал райграс може да третирате само с хербициди за широколистни растения, за да не навредите на тревата.

5. Подхранване и торене на тревни площи

Колкото повече се коси тревата, толкова повече тя се нуждае от подхранване. За да е с наситен зелен цвят, здрва и силна, тревата се наторява с амониев или комплексен тор 3-4 пъти в годината.

6. Аериране на тревната площ

Извършва се веднъж годишно, а ако терена е натоварен е добре да бъде два пъти. По-доброто време за тази процедура е есента. Чрез аерацията се намалява натрупването на кълнове и се облекчава уплътняването на почвата.Подобравя циркулирането на въздуха, водата и хранителните вещества в кореновата система. Извършва се чрез специални ръчни инструменти или машини.

7. Грапене на тревната площ

Заради честото косене се образува тънък слой изсъхнала трева върху тревната повърхност и се образува лош филтър, който спира достъпа до вода и хранителни вещества.. Този слой се премахва чрез разресване в две перпендикулярни посоки. Извършва се с машини или със аераторно гребло.

Продукти които може да харесате

Еднокомпонентен Райграс - Флориян

Еднокомпонентен Райграс - Флориян

5.40лв
за 500 гр
Тревна смес Спорт - Флориян

Тревна смес Спорт - Флориян

6.90лв
за 500 гр
Тревна смес Слънце - Флориян

Тревна смес Слънце - Флориян

6.90лв
за 500 гр
Тревна смес Сахара - Флориян

Тревна смес Сахара - Флориян

6.90лв
за 500 гр
Тревна смес Сянка - Флориян

Тревна смес Сянка - Флориян

6.90лв
за 500 гр
Плащане

ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива