phone
За поръчки0889 33 77 35

Проблеми при поддръжката на тревна площ


Проблеми при поддръжката на тревна площ 66

Съвети за подържане на тревните площи през летния период

Не косете тревата твърде ниско

Това е често срещана грешка с голямо значение. Твърде ниското окосяване на райграса възпрепятства способността на растенията да създават енергия, която им е нужна за растеж и развитие. Различните  сортове трева имат различни изисквания към начина на отглеждане и височината на косене. Когато тревните площи са окосени на нужната височина, тревата изгражда здрава коренова система, която и осигурява сила и устойчивост при неблагоприятни условия. Взависимост от изискванията вида на тревната смес за височината не трябва да се забравя правилото на „Една трета”, то гласи, че никога не трябва да се премахва повече от една трета от височината на тревните площи. Сортовете трева за по-хладни сезони се справят по-добре, като се косят малко по-високо.

Ограничено поливане на райграса

Широко разпространена заблуда е, че при извънредно високите темпетаратури площите изискват ежедневни поливки, дори след дъжд. Тревните сортове се справят по-добре с пресушаването, отколкото с прекалената влага. Постоянната влага създава много физиологични проблеми, както на растенията, така и на почвата. Колкото по-сухи са тревата и почвата, толкова по-малък е шанса да се разболеят. При прекомерно наповане, до корените не достига необходимото количество кислород и стават податливи на болести, защото гъбите и плесените процъфтяват във влажна среда. Важно правило е да се полива рядко, но обилно и дълбоко. Навлажнява се цялата коренова система  и не се полива отново, докато тревата не изсъхне на цяло. Въпреки, че адекватната хидратация е важна, тревата не се полива ежедневно. Тревните площи имат нужда от 2-2.5см вода седмично, като се имат предвид и падналите валежи.

Поддръжка на ножовете за косене на райграс остри

Това е от изключително значение, защото растенията оздравяват по-бързо след коситба. Захабените остриета нараняват тъканите на растенията и не ги режат. Острите ножове предотвратяват увреждането, загниването на тъканите и появжата на заболявания и кафеви петна.

Проблеми по тревните площи и как да ги отстраним

  • Поява на жълти петна - най-честата причина за това е бедна почва, гъбно заболяване или недостатъчен дренаж. Затова трябва да се използват подходящи препарати за Растителна защита, да се тори редовно и площите да се аерират.
  • Тревните насаждения изглеждат слаби  - може да е следствие от нередовно торене, поливане или избор на неправилна тревна смес, която не може да удовлетвори нуждите си от климатичните и физиологични условия, тук решението е по ваша преценка спрямо изброените възможни причини.
  • Поява на голи петна в тревния килим - може да е следствие от гъбично заболяване или екскременти на животни, трябва да се консултирате правилно за  използваните препарати и да следите за отстраняване на вредни вещества върху тревата.
  • Поява на мъхове в тревата - те са резултат от лош дренаж, високо недостатъчно косене, кисела почва, преполиване или прекалено много сянка. За да се избегне появата на мъх е необходимо по-често аериране или при наличието на такъв,той може да се отстрани физически и да третирате с железен сулфат.
  • Появата на широколистни плевели - борбата с тях е механична или химична, чрез използване на селективни хербициди срещу широколистни плевели.


Продукти които може да харесате

Тревна смес Универсал - Флориян

Тревна смес Универсал - Флориян

6.90лв
за 500 гр
Тревна смес Сахара - Флориян

Тревна смес Сахара - Флориян

6.90лв
за 500 гр
Тревна смеска Спорт - Генко Енчев

Тревна смеска Спорт - Генко Енчев

12.90лв
за 1 кг
Тревна смеска Универсал - Генко Енчев

Тревна смеска Универсал - Генко Енчев

12.90лв
за 1 кг
Тревна смеска Сянка - Генко Енчев

Тревна смеска Сянка - Генко Енчев

12.90лв
за 1 кг
Плащане

ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива